ΙΟΣ "ΖΙΚΑ"... ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αρκετός θόρυβος έχει προκληθεί αναφορικά με τον ιό "ΖΙΚΑ" (ZIKV), ο οποίος μεταδίδεται με κουνούπια (κυρίως το ασιατικό κουνούπι "τίγρης" Aedes albopictus & το κουνούπι του κίτρινου πυρετού Aedes aegypti). Ακόμα και τον πρόεδρο των Η.Π.Α. απασχόλεισε το θέμα της εξάπλωσης του ιού "ΖΙΚΑ".
Το CDC (Center of Disease Control and Prevention) εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τις έγκυες γυναίκες για 24 χώρες της κεντρικής και νότιας αμερικής. 
Παράλληλα, σε τουλάχιστον έξι (6) χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Ελβετία, Δανία, Βρετανία, Πορτογαλία, Ολλανδία) έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού σε άτομα που πρόσφατα είχαν επισκεφτεί χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο ιός που συνδέεται (μένει να αποδειχθεί) με την πρόκληση δυσμορφιών (μικροκεφαλία) στα νεογέννητα  εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα το 1947. Εμβόλιο για τη νόσο δεν υπάρχει, παρά ακολουθείται μόνο συμπτωματική θεραπεία. Οι ασθενείς που προσβάλλονται εμφανίζουν πυρετό, πονοκεφάλους, κόπωση και εξάνθημα.
Το κουνούπι "τίγρης" - Aedes albopictus έχει εμφανιστεί στη χώρα μας από το 2003. Στην Αθήνα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2007 και από τότε φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας προκαλώντας χαρακτηριστική όχληση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου