ΟΖΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Σύμφωνα με το δελτίου τύπου που εξέδωσε το Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών για πρώτη φορά στη χώρα μας στην Π.Ε. Έβρου ο Υφυπουργός κ. Π. Σγουρίδης πραγματοποίησε την Δευτέρα 24 Αυγούστου διαδοχικές συσκέψεις εργασίας στην Αλεξανδρούπολη και στις Φέρες όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα της νόσου.
Από τον Φεβρουάριο, οπότε και υπήρχαν υποψίες κρουσμάτων της νόσου στην Τουρκία, το υπουργείο πραγματοποίησε ενέργειες στην περιοχή, ενώ ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να εμβολιαστούν όλα τα βοοειδή της Π.Ε. Έβρου αρχικά.
Η νόσος μεταδίδεται στα ζώα μηχανικά με το τσίμπημα αιμομυζητικών εντόμων (κουνουπιών, μυγών, σκνιπών κ.α.). Η προστασία των ζώων από τα έντομα-φορείς της νόσου μπορεί να γίνει με κατάλληλους ψεκασμούς με εγκεκριμένα σκευάσματα.
 Υπολειμματικοί ψεκασμοί στις επιφάνειες του στάβλου για την αντιμετώπιση των ενήλικων-ιπτάμενων εντόμων φορέων με το σκεύασμα Pesguard S102, καθώς και διαχείριση της κοπριάς με το προνυμφοκτόνο σκεύασμα Du-Dim, για τον έλεγχο των προνυμφικών σταδίων των μυγών είναι μέτρα αποτελεσματικά για να περιορίσουν τον κίνδυνο έκθεσης των ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου