ΟΖΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ (Lumpy Skin Disease)

Κρούσματα της οζώδης δερματίτιδας εμφανίστηκαν στο νομό Έβρου. Η νόσος εμφανίζεται για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρώπης. 

ΟΖΩΔΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ (Lumpy Skin Disease). 
Η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών είναι μία ιογενής νόσος των βοοειδών που μεταδίδεται με έντομα διαβιβαστές. Ο ιός, που είναι παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, προκαλεί όζους στο σώμα των ζώων. Η νόσος, γενικώς, παρατηρείται στην Αφρική, όμως επιδημίες έχουν συμβεί και στη Μέση Ανατολή. Η νόσος δεν έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Ποια ζώα μπορεί να προσβληθούν?
Προσβάλλονται τα βοοειδή, και τα βουβάλια καθώς και ο αφρικανικός νεροβούβαλος.
Πως ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί?
Η νόσος μεταδίδεται στα ζώα με έντομα διαβιβαστές, όπως τα κουνούπια και άλλα αιμομυζητικά δίπτερα. Σπανιότερα μπορεί να μεταδοθεί με απευθείας επαφή με πληγές του σώματος, το σάλιο, τα ρινικά εκκρίματα, το γάλα και το σπέρμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα?
Τα συμπτώματα της νόσου κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα νεότερα ζώα γενικώς, επηρεάζονται περισσότερο. Τα προσβεβλημένα ζώα παρουσιάζουν πυρετό, είναι υποτονικά και δεν έχουν διάθεση να τραφούν. Μπορεί να παρουσιάσουν οφθαλμικά και ρινικά εκκρίματα, μείωση στην παραγωγή γάλακτος και απώλεια βάρους. Τα πιο εμφανή συμπτώματα είναι οι πολλαπλοί όγκοι-όζοι σε ολόκληρο το σώμα, το ρύγχος, τα ρουθούνια, το κεφάλι, το λαιμό, την πλάτη, τα πόδια, το όσχεο, το περίνεο, τους μαστούς, τα βλέφαρα, στο ρινικό και στοματικό βλεννογόνο και την ουρά. Οι όζοι αυτοί μπορεί να βγάζουν υγρό και να έχουν κρατήρα στο κέντρο τους. 
Συμπτώματα (μέγεθος καρυδιού) 


Οι όζοι μπορεί επίσης να αναπτυχθούν και στο πεπτικό και απεκκριτικό σύστημα, ειδικότερα στον κυρίως στόμαχο (ήνυστρο), καθώς επίσης στην τραχεία και τους πνεύμονες με αποτέλεσμα την πρόκληση πρωταρχικής ή δευτερογενούς πνευμονίας. Αστάθεια στο βάδισμα μπορεί να προκληθεί από το πρήξιμο στους τένοντες των ποδιών και έντομο πρήξιμο στο στήθος και τα πόδια. Η αστάθεια μπορεί να γίνει μόνιμη προκαλώντας σοβαρή ζημιά στους τένοντες και τις αρθρώσεις από δευτερογενείς λοιμώξεις από βακτήρια. Μόνιμες βλάβες μπορεί να προκληθούν στις θηλές και τους αδένες του μαστού από δευτερογενείς μολύνσεις και μαστίτιδα. Αποβολές και ενδομήτριες μολύνσεις είναι πιθανές, προσωρινή και μόνιμη στειρότητα σε αρσενικά και θηλυκά είναι πιθανό να παρουσιαστούν.

Μπορεί ο άνθρωπος να επηρεαστεί?
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να νοσήσει από την οζώδη δερματίτιδα.
Προστασία των ζώων από τη νόσο
Ελέγξετε τα ζώα της μονάδας σας τακτικά για συμπτώματα, ειδικά για όζους στο δέρμα και αστάθεια. Απομονώστε τα νέα ζώα του κοπαδιού για αρκετές εβδομάδες πριν τα βάλετε μαζί με τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού.
Περιορίστε την έκθεση των ζώων στα έντομα, κυρίως προστατέψτε τα από τα κουνούπια και άλλα αιμομυζητικά δίπτερα.

Εφαρμόστε στρατηγικές ελέγχου εντόμων – διαβιβαστών στα στάβλο σας. 

Παράλληλα το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αγροτική Ανάπτυξη έχει εκδόσει σχετική ενημέρωση από την άνοιξη: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/cattle/822-booeidhdiseases. Σήμερα δε (24.08.2015) μεταβαίνει στην Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός κ. Π. Σγουρίδης για σύσκεψη σχετικά με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου